previous arrow
next arrow
Slider

Duizend forenzen proberen een week een e-bike

In totaal duizend automobilisten die voor hun werk van, naar en via Groningen reizen, hebben een week lang gratis een e-bike of speed pedelec geprobeerd. In november telde Groningen Bereikbaar de duizendste deelnemer van hun probeeractie die in juli 2018 is gestart. De actie is bedoeld om forenzen het gemak van de elektrische fiets ten opzichte van de auto te laten ervaren. Met de fiets kunnen ze de drukke spits mijden en zijn ze ook nog eens gezond en duurzaam bezig.

Een aantal Groningse bedrijven doet mee aan de actie. Ze stellen e-bikes en soms speed pedelecs beschikbaar aan hun medewerkers om een week uit te proberen. Adriana Grimme is de duizendste forens die een week lang is gaan fietsen. Ze is werkzaam bij de Hanzehogeschool, een van de deelnemende werkgevers. Philip Broeksma, wethouder Verkeer en Vervoer in Groningen en tevens voorzitter van de stuurgroep Groningen Bereikbaar, zette Grimme in het zonnetje met boeket bloemen en een goodiebag.

Gratis e-bike voor een week

Omdat mensen de auto niet zomaar laten staan, is deze actie in het leven geroepen. Zo kunnen medewerkers op een makkelijke manier proberen of de elektrische fiets een handig alternatief voor ze is. Het reserveren van de e-bike of speed pedelec voor een week is gratis en kan heel eenvoudig worden gedaan op groningenbereikbaar.nl/e-bike. Iedereen die voor het werk van, naar of via Groningen reist en altijd de auto gebruikt, kan meedoen aan de probeeractie. De fietsen zijn af te halen op verschillende locaties in de stad, en in sommige gevallen bij de werkgever zelf.

Alternatief voor de auto

In de spits is het vaak druk op de weg. Bovendien kunnen de werkzaamheden aan weg en spoor zorgen voor verkeershinder. Met een e-bike is een afstand tot zo’n 15 kilometer goed te overbruggen. Met een speed pedelec gaat dit nóg sneller en zijn grotere afstanden prima te doen. Bijkomend voordeel is dat fietsen gezonder, voordeliger en duurzamer is. Bovendien mijden fietsers files en komen ze opgeladen aan op hun bestemming.

Regio Groningen-Assen