previous arrow
next arrow
Slider

Studenten uit de ochtendspits met gratis e-bike

Tijdens de ochtendspits in Groningen is het druk in bus en trein. Samenwerkingsorganisatie Groningen Bereikbaar wil studenten daarom stimuleren 's ochtends de e-bike te gebruiken. Dinsdag 6 maart start de organisatie een campagne waarbij studenten worden verleid hun OV-weekkaart om te wisselen voor een weekend OV-kaart waarbij ze vier maanden lang gratis een e-bike met service te leen krijgen.

Het experiment richt zich op mbo-, hbo- of wo-studenten in Groningen die op 10 tot 20 kilometer afstand van de onderwijsinstelling in de stad wonen. Maximaal 100 studenten komen voor de proef in aanmerking om tot aan het eind van dit studiejaar gratis een e-bike van Swapfiets met serviceabonnement te gebruiken. Bovendien kunnen ze in het weekend met het OV door heel Nederland gratis reizen. Via de website www.ebikevoorjou.nl kunnen studenten zich van 6 tot en met 13 maart voor het experiment aanmelden. Het initiatief is afkomstig van Groningen Bereikbaar in samenwerking met onderwijsinstellingen en studentenbelangenverenigingen.

Bereikbaarheid
Gedurende het experiment meet Groningen Bereikbaar het reisgedrag van de deelnemers en vergelijkt het reisgedrag van voor de wissel naar weekend OV met e-bike. Zo onderzoekt de organisatie of studenten bereid zijn in de ochtendspits te gaan fietsen in plaats van met het OV te reizen. Tijdens de werkzaamheden aan de zuidelijke ringweg, zullen forenzen meer gebruikmaken van het openbaar vervoer in en rond de stad. Groningen Bereikbaar wil zo het weekendabonnement voor studenten aantrekkelijker maken en zorgen dat zij minder gebruik maken van het OV in de ochtend. Daarmee moet het experiment bijdragen aan een betere bereikbaarheid van Groningen.

Beter Benutten
Het experiment is mede gefinancierd vanuit het Beter Benutten programma van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Beter Benutten staat voor minder files, groei op het spoor en meer gebruik van vaarwegen, zodat de economie kan groeien. Rijk, regio en bedrijfsleven nemen samen in de drukste regio’s innovatieve maatregelen die de bereikbaarheid verbeteren. Slimme keuzes, sterke combinaties.

Fotobijschrift:
Met de campagne BAE-bike (Before Anything E-bike) worden studenten verleid naar de stad te fietsen in plaats van met het openbaar vervoer te reizen.

 

Regio Groningen-Assen